Home / Naslovnica / UZDOL: Otkriven spomenik poginulim braniteljima i obilježen Dan 3. bojne brigade Rama

Povodom obilježavanja Dana udruge 3. bojne brigade Rama i branitelja Uzdola te Drugog susreta iseljenih Uzdoljana pod nazivom “Ivandanski svitnjaci”, danas je na Uzdolu upriličen prigodan program kojim se obilježilo stradanje Hrvata u tom kraju.

Program je započeo svetom misom koju je predvodio kardinal Vinko Puljić u 11 sati. Misno slavlje uzveličale su naše Čuvarice, a nakon toga, u 12:30 upriličen je mimohod s ratnim zastavama do spomenika.

U 13 sati svečano je otkriveno spomen obilježje koje se gradilo uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske. Spomenik je blagoslovio nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kardinal Puljić.

Spomenik su otvorili Zvonko Milas, izaslanik Vlade RH, Dragan Čović, predsjednik HNS-a i Kazimir Zelenika u ime branitelja 3. bojne.

Spomenik na Uzdolu bit će trajan spomen na 134 poginula Hrvatska branitelja koji su ginuli na širem području Uzdola, i njihovu veliku i neprocjenjivu žrtvu koju su dali za nas i za čitav ramski kraj. Podsjećamo, Uzdol je 2016. godine kardinal Vinko Puljić  proglasio „Mjesto posebnog pijeteta žrtvama Domovinskog rata“

Nakon ceremonije blagoslova i otkrivanja spomenika, brojne delegacije položile su vijenac i upalile svijeću kod spomenika. Uslijedio je kulturno-zabavni program.

U 19 sati planirano je paljenje svitnjaka.

Zauvjek s nama

Suze i ponos danas su s nama
sa vjerom u Boga i susret novi,
Krunica u ruci čvrsto stisnuta ,
k novoj pobjedi ona nas vodi.

Živote ste dali za slobodu našu ,
obitelj ,Boga  i Ramski kraj.
žrtveno janje bili ste mnogi
za ovaj lijepi zemaljski raj.

Ramska Gospe kraljice naša
iz Sinja si nama davala snagu,
danas smo slobodni ,
zato će mo uvjek
tvog sina po svuda,
pronosit slavu.

Uklesana u stjenu imena su mnogi,
Što mučenički živote predadoše svoje,
Za obitelj,istinu,slobodu i Boga,
pravednici  se nikad smrti ne boje.

Obilježena 32. obljetnica HOS-a u Domovinskom ratu i izložba ratnih fotografija

U Jarunskim dvorima u Zagrebu prigodnim druženjem HOS-ovci su obilježili 32. obljetnicu osnutka te ratne …