Home / Naslovnica / Nečastivi zavladaše Hrvatskom: Željko Soldo

Nečastivi zavladaše Hrvatskom: Željko Soldo

Nečastivi zavladaše Hrvatskom

Željko Soldo dragovoljac HOS-a,branitelj Vukovara, teško ranjen na krvavom vukovarskom Sajmištu u listopadu1991. godine. Časnik HV- a u činu satnika. Odlikovan Redom hrvatskog križa za teško ranjavanje, Redom hrvatskog trolista, Spomenicom domovinskog rata i Spomen medaljom Vukovara.

Kao preživjeli branitelj Vukovara dobitnik je godišnje nagrade Grada Kutine sa svojim preživjelim suborcima iz Kutine.

Satnija HOS- a, čiji je bio pripadnik, koja se borila u Vukovaru odlikovana je Medaljom Grada Vukovara.

Poznata je stvar da je satnija HOS-a u Vukovaru imala stravične gubitke.

Javnost je imala prigodu gledati serijal „Heroji Vukovara“, najgledaniji serijal u povijesti HRT- a i uvjeriti se u ratnu golgotu dragovoljaca HOS-a na putu do slobodne i nezavisne Hrvatske države.

Brojke od 600 poginulih dragovoljaca HOS-a i nekoliko stotina teško ranjenih dovoljno govore o značaju HOS-a u Domovinskom ratu.

Brojni dragovoljci HOS-a su promaknuti u činove časnika i dočasnika HV i odlikovani, i živući i poginuli. Moji suborci iz Vukovara odlikovani su visokim časničkim i dočasničkim činovima.

Damir Radnić zapovjednik obrane Bogdanovaca promaknut je u čin pukovnika.

Viktorin Jurić Paša u čin bojnika.

Zvonimir Ćurković zapovjednik vukovarske satnije HOS-a u čin bojnika.

Prvi zapovjednik satnije HOS-a u Vukovaru Robert Šilić u čin bojnika.

Tonči Antolić u čin bojnika.

Velimir Kvesić u čin satnika.

Damir Markuš u časničkog namjesnika.

Petar Gelo u časničkog namjesnika.

Ivan Ićo Krajinović i Zdravko Bezuk su posmrtno promaknuti u časnike HV.

Ante Đapić načelnik Glavnog stožera HOS-a nakon pogibije Ante Paradžika promaknut je u čin brigadira HV. Gospodin Đapić je kao predsjednik HSP-a 1995. godine riješio zakonski status dragovoljaca HOS-a, a 1996. godine riješio je priznanje činova HV i zapovjednih dužnosti koje su HOS-ovci obnašali u Domovinskom ratu, onim HOS-ovcima kojima do tada nisu bili priznati činovi i zapovjedne dužnosti koje su obnašali u postrojbama HV-a.

I brojni drugi HOS-ovci koji su branili Osijek, Dubrovnik, Jasenovac, Vinkovce, Gospić, Karlovac promaknuti su u visoke časničke i dočasničke činove HV-a. Hrvatski narod cijeni ulogu dragovoljaca HOS-a koja je bila nemjerljiva u Domovinskom ratu i s pravom se može kazati da je HOS hrvatski ponos. 1991 godine dragovoljci HOS-a nisu počinili niti jedan ratni zločin.

U Ustavu RH Domovinski rat i hrvatski branitelji  su definirani kao temelj moderne Hrvatske države. HOS je legalna sastavnica pobjedničke HV u Domovinskom ratu.

HOS-ovac Željko Soldo je ogorčen na hrvatski državni vrh, a vezano za zadnja događanja oko Bleiburga, Predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović koja je nedavno i sama odlikovala HOS-ovce branitelje Vukovara za zasluge i doprinos u stvaranju moderne hrvatske države, Premijera Plenkovića koji je imao anemiju 1991. godine kada su bojovnici HOS-a ginuli i bili teško ranjavani na prvoj crti za Hrvatsku državu, Gordana Jandrokovića Predsjednika Hrvatskog državnog sabora. Vladimira Šeksa koji je kao predsjednik Sabora potpisnik Spomen medalje Vukovar koju su među ostalima dobili poginuli i preživjeli dragovoljci HOS-a branitelji Vukovara.

Kao vukovarski branitelj ogorčen sam i na šutnju Generalskog zbora. Gospodo generali, kako vas nije sram prešutjeti sva ova događanja oko Bleiburga i zabrane od strane austrijskih vlasti. Mnogi od vas su činove zaradili daleko od prve crte za razliku od bojovnika HOS-a koji su svoje činove platili vlastitom krvlju. Gospodo generali, ako vas se uopće tako više može zvati, uz časne iznimke, kao dragovoljac domovinskog rata, kao časnik HV, branitelj Vukovara, kao ratni vojni invalid koji je teško ranjen na prvoj crti, višestruko odlikovan, sramim vas se.

Ljutit je i na Tomu Medveda Ministra hrvatskih branitelja kojeg osobno poštuje i uvažava kao istinskog hrvatskog branitelja, tigra, a koji je trebao žestoko odreagirati na događanja oko Bleiburga, a koji je i sam nedavno briljantno odgovorio Mirandu Mrsiću, Nenadu Staziću i svima onima kojima smetaju hrvatski branitelji.

Željko Soldo je sa svojim prijateljima i dragovoljcima HOS-a nakon Domovinskog rate bio barem dvadesetak puta na komemoraciji na Bleiburgu sa svojim svetim barjakom HOS-a i oznakama HOS-a na sebi, kako on tako i njegovi prijatelji suborci i brojni drugi koji poštuju HOS i hosovce.

Sramotno je za hrvatske dužnosnike da nisu odreagirali na odluku austrijskih vlasti kojom se na komemoraciji zabranjuju HOS-ovi barjaci i HOS-ove oznake koji su u Hrvatskoj legalne pod prijetnjom privođenja i sankcioniranja.

Sramotna je šutnja i Ministarstva vanjskih poslova koje je odmah trebalo uputiti žestoku diplomatsku notu austrijskim vlastima na način da jasno upozori austrijske vlasti da su HOS-ove oznake legalne i kao takve u svakodnevnoj upotrebi u RH.

Još je sramotnija šutnja predsjednice države KGK, premijera Plenkovića i Predsjednika Sabora Jandrokovića kojima je obaveza sukladno i Ustavu RH štititi svoje zaslužnike i izvan RH pa tako i u Austriji.

Stavljati HOS uz bok Alkaidi i Islamskoj državi kako su to napravile austrijske vlasti je naprosto nedopustivo. Hosovci nikada nisu bili teroristi, niti će to ikada biti, a toga je svjestan i hrvatski državni vrh.

Željko Soldo ih poziva na ostavke i da se nikada više ne pozivaju na Domovinski rat i hrvatske branitelje koje su izdali, a vezano uz posljednje događaje oko Bleiburga.

Kao dužnosnicima koji su plaćeni novcima hrvatskih poreznih obveznika sveta obveza je poštivanje hrvatskog Ustava na koji su prisegnuli preuzimajući dužnosti.

Željko Soldo se srami takvih dužnosnika i poručuje da nisu dostojni krvi i pogibelji najboljih hrvatskih kćeri i sinova u Domovinskom ratu, a hrvatske institucije poziva na sankcioniranje istih zbog kršenja Ustava.

Željko Soldo iskreno je zahvalan sisačkom biskupu Vladi Košiću koji je kao biskup jasno i nedvosmisleno stao u zaštitu HOS-ovaca,spomen ploče poginulim HOS-ovcima u Jasenovcu i starohrvatskog pozdrava Za Dom Spremni jasno poručujući jednom djelu komunističko boljševičkih novinara i udbaškim strukturama u vlasti da će ih stići Božja pravda zbog kleveta, podmetanja i neistina.

Podsjećamo javnost da je HOS-ovac Željko Soldo također žestoko odreagirao i u prigodi skidanja spomen ploče poginulim HOS- ovcima u Jasenovcu kada je hrvatska vlast popustila ucjenama notornog Milorada Pupovca i skinula spomen ploču poginulim HOS- ovcima u Jasenovcu.  Soldo je hrvatske dužnosnike i u toj prigodi pozvao na ostavke i poručio im da nisu dostojni Hrvatske i da su veleizdajnici.

Sportske igre HOS-a u Koprivnici

Udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga Koprivnica danas je organizirala skup i sportske igre za HOS-ovce …