Home / HOS u Vukovaru / ‘OVAJ HEROJ MI JE SPASIO ŽIVOT!’ Svoj nije uspio. Nije želio skinuti oznake HOS-a kad su četnici ušli u bolnicu.

‘OVAJ HEROJ MI JE SPASIO ŽIVOT!’ Svoj nije uspio. Nije želio skinuti oznake HOS-a kad su četnici ušli u bolnicu.

U samom centru Tomislavgrada, osvanuo je veleban mural oslikan u čast velikanu Domovinskog rata, rođenom Duvnjaku Ivanu Krajinoviću – Ići.

Ićo je bio jedan od 58 pripadnika HOS-a koji su stali u obranu Vukovara, a on konkretno bio je zadužen braniti u to doba najtežu crtu bojišnice – Sajmište.

Spašavao je suborce, ali sebe nije uspio

Ićini suborci ispričali su brojne herojske priče koje su ga pratile sve do ranjavanja, odlaska u vukovarsku bolnicu i dolaska četnika koji su ga odveli na Ovčaru sa koje se nikada nije vratio. Posebno ga pamti Željko Soldo, također bivši hosovac za kojega je oslikavanje ovoga murala bio posebno dirljiv trenutak. Soldo za navalu emocija ima valjane razloge. Ićo mu je, naime, doslovno spasio život:

Nije želio skinuti oznake HOS-a

“Bio je moj suborac… Teško ranjenog izvukao me pod kišom metaka s krvavog Sajmišta u listopadu 1991. godine”, prisjeća se Soldo heroja iz sela Omolje.

“Nakon pada grada, četnici su ga ranjenog izvukli iz bolnice i strijeljali na Ovčari. Nije želio skinuti oznake HOS-a u trenutku njihova ulaska u bolnicu… Bio je heroj do kraja”.

Pročitajte

Priopćenje za javnost: Kažnjeni su a iskazivali su počast ratnicima HOS-a

Priopćenje za javnost: Kažnjeni su a iskazivali su počast ratnicima HOS-a Visoki prekršajni sud Republike …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *