Home / Naslovnica / Obilježen Dan osječkih branitelja, Dan hrvatskog dragovoljca OBŽ i 32. obljetnica osnutka 106. brigade ZNG

Obilježen Dan osječkih branitelja, Dan hrvatskog dragovoljca OBŽ i 32. obljetnica osnutka 106. brigade ZNG

Svečanim mimohodom hrvatskih branitelja u srijedu je u Osijeku obilježen Dan osječkih branitelja, Dan hrvatskog dragovoljca Osječko-baranjske županije i 32. obljetnica osnutka 106. brigade Zbora narodne garde (ZNG).

Kolona je krenula s Trga Ante Starčevića, a cilj je bila obnovljena Kapelica Majke Božje Kraljice Mira na Krunskoj utvrdi gdje su položeni vijenci i upaljene svijeće u spomen na 1730 osoba od kojih je 1327 branitelja i 403 civila poginulih u Osijeku tijekom Domovinskog rata.

U mimohodu su, uz gradonačelnika Osijeka Ivana Radića i zamjenika župana OBŽ Matu Lukića, sudjelovali i osječki dragovoljci i branitelji, sve udruge proizašle iz Domovinskog rata, pripadnici Hrvatske vojske i policije, vatrogasne postrojbe, učenici osječkih srednjih škola, a prvi puta sudjelovali su i pripadnici 122. đakovačke brigade i 106. brigade HVO-a iz Orašja.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić rekao je da je ponosan što rame uz rame može hodati s hrvatskim braniteljima koji su 1991. godine bez kalkuliranja stali u obranu svoga grada, svoga doma i svoje domovine.

-Posebno me veseli da je u mimohodu sudjelovao i velik broj mladih ljudi koji su na taj način odali počast svojim očevima i djedovima koji su se hrabro suprotstavili trećoj vojnoj sili u tadašnjoj Europi te dali nemjerljiv doprinos u obrani i stvaranju samostalne i slobodne Hrvatske – kazao je gradonačelnik.

U sklopu obilježavanja Dana osječkih branitelja posvećena je Kapelica Majke Božje Kraljice Mira koja je nakon 28 godina prvi puta cjelovito obnovljena.

Pročitajte

Obilježena 32. obljetnica HOS-a u Domovinskom ratu i izložba ratnih fotografija

U Jarunskim dvorima u Zagrebu prigodnim druženjem HOS-ovci su obilježili 32. obljetnicu osnutka te ratne …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *