Home / Naslovnica / Svečano otvorenje 61. međunarodnog vojnog hodočašća u Lourdes

Svečano otvorenje 61. međunarodnog vojnog hodočašća u Lourdes

Svečanom povorkom orkestara, stjegova i izaslanstava tridesetak zemalja, u petak 12. svibnja 2023. u večernjim satima, započelo je u bazilici svetog Pija X. u Lourdesu 63. međunarodno vojno hodočašće (P.M.I.) Geslo ovogodišnjeg hodočašća je: „…želim da ovdje izgrade kapelicu…“.

U prvom dijelu programa, u baziliku su u svečanom mimohodu ušla izaslanstva sa stjegovima zemalja zastupljenih na hodočašću, a među njima i pripadnici Hrvatske vojske i policije. Na čelu hrvatske delegacije bio je vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan.

Na otvorenju je simbolično izgrađena kapelica. Sve hodočasnike pozdravio je vojni ordinarij francuske vojne biskupije msgr. Antoine de Romanet, a zatim je upaljena svijeća 63. međunarodnog vojnog hodočašća u Lourdes. Opća poruka ovogodišnjeg Međunarodnog vojnog hodočašća je da smo svi pozvani graditi Crkvu i jačati kršćansku obitelj. Ovaj poziv je osobito značajan danas kada se Europa i svijet nalaze pred velikim izazovima, suočena s ratom i stradanjem.

Otvorenje su uveličali vojni orkestri među kojima je bio i Orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske. Tijekom nastupa Orkestra OS RH, kadeti s Hrvatskog vojnog učilišta i polaznici Policijske akademije razvili su hrvatsku zastavu sa kninske tvrđave.

U popodnevnim satima toga dana, u Lourdesu je održana tradicionalna konferencija za visoke uzvanike koja je ove godine za temu imala stanje u Ukrajini. Također, već tradicionalno, izaslanstva država sudionica odali su počast žrtvama ratova

Pročitajte

25. lipnja 1991. Osnovan HOS, elitna jedinica Hrvatske vojske

U Splitu je obilježeno osnivanje HOS-a. 21. lipnja 2023. Jedan od Ratnih zapovjednika 9. Bojne …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *