Home / Naslovnica / HOS-ovci u Okučanima na obilježavanju 24. obljetnica VRO “Bljesak”

HOS-ovci u Okučanima na obilježavanju 24. obljetnica VRO “Bljesak”

U Okučanima je danas, 1. svibnja 2019. svečano obilježena 24. obljetnica vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, kojom je 1995. godine oslobođeno okupirano područje Zapadne Slavonije.

Program obilježavanja započeo je budnicom ulicama Okučana u izvedbi Orkestra Oružanih snaga RH i otvaranjem športskih igara hrvatskih branitelja u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Republike Hrvatske Brodsko-posavske županije, a nastavljen je kod spomen-obilježja “Kocke vedrine”, gdje su uz, povjesnicu VRO “Bljesak”, pročitana imena 51 poginulog branitelja u operaciji te su položeni vijenci i odana im je počast.

Za posjetitelje je tijekom dana organiziran Taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike te opreme postrojbi Hrvatske vojske, u sklopu kojeg je održana i promocija vojnog poziva kroz projekte “Kadet” i studijske programe HVU-a “Dr. Franjo Tuđman” – Vojno pomorstvo, Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje te dragovoljno vojno osposobljavanje. Ujedno je održana i pokazna vježba Zapovjedništva specijalnih snaga, Pukovnije Vojne policije i Izvidničke satnije GOMBR-e.

U sklopu obljetnice, održan je i maraton u organizaciji društva “Hrvatski sokol” od Nove Kapele do Batrine i Novske do Okučana, čiji su sudionici  kod spomen-obilježja “Kocke vedrine” položili ruže, te Moto-defile “Bljesak” u kojemu su sudjelovali motoristi iz svih krajeva Hrvatske.

HOS-ovci na obilježavanju obljetnice u Pakracu

Prije povorke gradskim ulicama u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije sudionici mimohoda i visoki …