Home / Naslovnica / HOS-ovci na obilježavanju obljetnice u Pakracu

HOS-ovci na obilježavanju obljetnice u Pakracu

Prije povorke gradskim ulicama u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije sudionici mimohoda i visoki uzvanici predvođeni Predsjednicom Republike prisustvovali su svetoj misi za sve poginule i umrle branitelje koju je predvodio dr. sc. Marijan Franjčić, danas kanonik Zagrebačke nadbiskupije, a nekad pakrački župnik u periodu od 1983. do 1993. godine.  Netom prije samog početka euharistijskog slavlja, današnji pakrački župnik msgr. Matija Juraković pozdravio je uvažene goste, a napose predsjednicu Grabar – Kitarović kao prvu predsjednicu Republike Hrvatske koja je došla u župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pakracu prisustvovati svetoj misi.

„Mimohod pobjednika“ započeo je ispred pakračke župne crkve i završio ispred PP Pakrac, odnosno na prostoru pakračke gradske tržnice gdje su predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović te izaslanici Vlade RH i Sabora RH, kao i  predstavnici organizatora, Požeško – slavonske županije i pakračke gradske vlasti održali prigodne govore.

Prije svečanog programa na Rimokatoličkom groblju u Pakracu ispred spomen-obilježja poginulim braniteljima vijence i lampione položili su predstavnici obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, kao i predstavnici sudionika događanja 1./2. ožujka 1991. godine, zatim su zajednički vijenac ispred križa na Rimokatoličkom groblju položili u ime Republike Hrvatske predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović, Josip Đakić, saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, Dinko Tandara, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja i izaslanik predsjednika Vlade, Nikola Milina, glavni ravnatelj policije i izaslanik ministra unutarnjih poslova, Davor Huška, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i EU fondova i Krunoslav Šeremet, ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar. Počast poginulim braniteljima odali su i predstavnici Požeško-slavonske i Bjelovarsko-bilogorske županije, kao i čelnici gradova Pakraca, Lipika, Bjelovara, Požege, Križevaca, Virovitice i Garešnice te na kraju zajedničkim vijencem počast su odale i sve braniteljske udruge.

Svečani program obilježavanja 28. godišnjice početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj na pakračkoj gradskoj tržnici započeo je hrvatskom himnom u izvedbi policijske klape Sveti Mihovil iz Splita, a nastavio se govorima uvaženih uzvanika koji su se obratili okupljenim braniteljima, sudionicima događanja iz ožujka 1991., brojnim predstavnicima HV-a i MUP-a te predstavnicima državnih institucija i čelnicima lokalne i područne samouprave.

Dinko Tandara, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja i izaslanik predsjednika Vlade RH istaknuo je da bez Pakraca ne bi bilo ni Hrvatske, dok je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Josip Đakić, obraćajući se sudionicima tih ratnih zbivanja kazao kako je ovdje srušen mit o velikoj Srbiji s granicama Virovitica-Karlovac-Karlobag. „Pakrac nikada nije pao, Pakrac je izdržao uz ogromne žrtve, uz ogromna razaranja, kao drugi grad poslije Vukovara. Da, ovdje se branila sloboda i demokratski ustroj Republike Hrvatske.“, kazao je Đakić. „Ovdje postoji vođa pobune. Ovdje postoji onaj koji je zapovijedao tada s razoružavanjem hrvatske policije. Ovdje je živ onaj koji je bio alfa i omega u zapadnoj Slavoniji i SAO Krajini. I to moramo izgovoriti i ne smijemo sakrivati i stavljati pod tepih. Svi dokumenti jasno govore tko je odgovoran za sve žrtve, tko je odgovoran za rat na ovim prostorima. I nema abolicije, nema zakona po kojima bi on mogao slobodno hodati. O tome moraju voditi brigu državne institucije. Moraju privesti pravdi odgovorne za sve žrtve u Pakracu. Pravda mora biti jednaka za sve. Istina mora biti prije svega.“, zaključio je zastupnik Đakić, zasluživši veliki aplauz okupljenih.

Izaslanstvo SAVEZ-a UDHOS u Ljubuškom i u Vardi na obilježavanju 27. obljetnice ubojstva generala HOS-a Blaža Kraljevića

Izaslanstvo SAVEZ-a UDHOS u Ljubuškom i u Vardi ponad Mostara sudjelovalo je na obilježavanju 27. …