Home / Naslovnica / HOS-ovci na obilježavanju obljetnice u Pakracu

HOS-ovci na obilježavanju obljetnice u Pakracu

Prije povorke gradskim ulicama u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije sudionici mimohoda i visoki uzvanici predvođeni Predsjednicom Republike prisustvovali su svetoj misi za sve poginule i umrle branitelje koju je predvodio dr. sc. Marijan Franjčić, danas kanonik Zagrebačke nadbiskupije, a nekad pakrački župnik u periodu od 1983. do 1993. godine.  Netom prije samog početka euharistijskog slavlja, današnji pakrački župnik msgr. Matija Juraković pozdravio je uvažene goste, a napose predsjednicu Grabar – Kitarović kao prvu predsjednicu Republike Hrvatske koja je došla u župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pakracu prisustvovati svetoj misi.

„Mimohod pobjednika“ započeo je ispred pakračke župne crkve i završio ispred PP Pakrac, odnosno na prostoru pakračke gradske tržnice gdje su predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović te izaslanici Vlade RH i Sabora RH, kao i  predstavnici organizatora, Požeško – slavonske županije i pakračke gradske vlasti održali prigodne govore.

Prije svečanog programa na Rimokatoličkom groblju u Pakracu ispred spomen-obilježja poginulim braniteljima vijence i lampione položili su predstavnici obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, kao i predstavnici sudionika događanja 1./2. ožujka 1991. godine, zatim su zajednički vijenac ispred križa na Rimokatoličkom groblju položili u ime Republike Hrvatske predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović, Josip Đakić, saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, Dinko Tandara, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja i izaslanik predsjednika Vlade, Nikola Milina, glavni ravnatelj policije i izaslanik ministra unutarnjih poslova, Davor Huška, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i EU fondova i Krunoslav Šeremet, ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar. Počast poginulim braniteljima odali su i predstavnici Požeško-slavonske i Bjelovarsko-bilogorske županije, kao i čelnici gradova Pakraca, Lipika, Bjelovara, Požege, Križevaca, Virovitice i Garešnice te na kraju zajedničkim vijencem počast su odale i sve braniteljske udruge.

Svečani program obilježavanja 28. godišnjice početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj na pakračkoj gradskoj tržnici započeo je hrvatskom himnom u izvedbi policijske klape Sveti Mihovil iz Splita, a nastavio se govorima uvaženih uzvanika koji su se obratili okupljenim braniteljima, sudionicima događanja iz ožujka 1991., brojnim predstavnicima HV-a i MUP-a te predstavnicima državnih institucija i čelnicima lokalne i područne samouprave.

Dinko Tandara, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja i izaslanik predsjednika Vlade RH istaknuo je da bez Pakraca ne bi bilo ni Hrvatske, dok je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Josip Đakić, obraćajući se sudionicima tih ratnih zbivanja kazao kako je ovdje srušen mit o velikoj Srbiji s granicama Virovitica-Karlovac-Karlobag. „Pakrac nikada nije pao, Pakrac je izdržao uz ogromne žrtve, uz ogromna razaranja, kao drugi grad poslije Vukovara. Da, ovdje se branila sloboda i demokratski ustroj Republike Hrvatske.“, kazao je Đakić. „Ovdje postoji vođa pobune. Ovdje postoji onaj koji je zapovijedao tada s razoružavanjem hrvatske policije. Ovdje je živ onaj koji je bio alfa i omega u zapadnoj Slavoniji i SAO Krajini. I to moramo izgovoriti i ne smijemo sakrivati i stavljati pod tepih. Svi dokumenti jasno govore tko je odgovoran za sve žrtve, tko je odgovoran za rat na ovim prostorima. I nema abolicije, nema zakona po kojima bi on mogao slobodno hodati. O tome moraju voditi brigu državne institucije. Moraju privesti pravdi odgovorne za sve žrtve u Pakracu. Pravda mora biti jednaka za sve. Istina mora biti prije svega.“, zaključio je zastupnik Đakić, zasluživši veliki aplauz okupljenih.

Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja!

Svim članovima, hrvatskim braniteljima, hrvatskim braniteljima s invaliditetom, HRVI, stradalnicima, civilnim žrtvama Domovinskog rata, svim …