Home / Naslovnica / SMRT HOS-OVCA NA SVETKOVINU SVIH SVETIH 1991:Dubravko Rusek, Vukovar…

SMRT HOS-OVCA NA SVETKOVINU SVIH SVETIH 1991:Dubravko Rusek, Vukovar…

Hrvatski branitelji ginuli su neovisno o tome je li Božić, Uskrs ili je pak dan kada uz spokoj palimo svijeće i prisjećamo se svojih najmilijih koji su nas napustili. Dubravka Ruseka 1991. u Vukovaru nije snašao spokoj nego – smrt.

Ginulo se i na svetkovinu Svih svetih 1991. godine. Jedan od njih je Dubravko Rusek koji je kao pripadnik HOS-a život izgubio u Vukovaru…

Tijekom Domovinskog rata velike svetkovine kao i brojna primirja najčešće nisu značila mir. Hrvatski branitelji ginuli su neovisno o tome je li Božić, Uskrs ili je pak dan kada uz spokoj palimo svijeće i prisjećamo se svojih najmilijih koji su nas napustili. Dubravka Ruseka 1991. u Vukovaru nije snašao spokoj nego – smrt.

O odvažnosti da se te godine uputite u spašavanje Vukovara, posebno kao pripadnik HOS-a čija je zadaća bila obraniti Sajmište pisali smo nebrojeno puta. Stoga, ne zaboravite danas HOS-ovce koji su svoj život dali za naš i zapalite svijeću za ova imena:

Zdravko Bezuk, Ivan Krajinović – Ićo, Dragan Peša – Šiljo, Ivan Brdar, Željko Herceg – Đero, Tihomir Tomašić – Tihica, Rudolf Vuković – Senzen, Željko Delič – Švico, Ohran Merić, Dragan Granić, Jeann Michel Nicollier – Francuz, Mladen Amstrong -Grof, Robert Šilić – Robi, Duško Smek – Bosanac, Jadranko Anić Antić – Šnicla, Tomislav Lesić – Dok, Pavao Spudić – Dado, Vid Ivanić, Žarko Manjkas – Crvenkapa, Zdravko Špalj – Papundek, Anđelko Sakač, Ante Šarić, Zoran Antunović, Nikola Bogojević, Dubravko Rusek.

– Kada je nas 58 HOS-ovaca stiglo u Vukovar, Dedaković nas je odmah poslao na “vrata Vukovara”, Sajmište. Kao u pijesku, povukli smo crtu i odlučili da preko nje neće prekoračiti srpska vojska. Međutim, ne znam može li shvatiti onaj koji to nije doživio, tamo su se vodile doslovno ulične borbe… Tukli smo se za svaku kuću, svaki pedalj hrvatskog tla… Zato nije ni čudo da smo završili sa gotovo 50 posto gubitaka… 25 poginulih i samo dvojica koji nisu ranjena – doznajemo od zapovjednika Zvonimira Ćurkovića koji je i sam tri puta ranjen, od toga jednom iz škorpiona, a drugi put od dum-dum metka.

– Da, to svjedoči o bliskim borbama. Svi moji dečki ranjeni su od metaka ili od ručne bombe. Ali, njihovi vojnici su spavali s druge strane ulice, tako da… Broj poginulih samo čudom nije veći, mogli smo svi izginuti. Trebali smo svaku pomoć, naravno, no nama nitko nije htio doći. Tako da, kada je pukla linija koju je držao HOS, pao je i Vukovar – dočarao nam je Ćurković pakao koji su u gradu – heroju prošli pripadnici HOS-a, uključujući i pokojnog Ruseka.

Dnevno:Autor: Snježana Vučković

Pročitajte

Marko Bićanić pobjednik ultramaratona Zagreb – Vukovar

19.MEMORIJALNI ULTRAMARATON ZAGREB-VUKOVAR ˝PUTEVI DRAGOVOLJACA HOS-a I BOJOVNIKA DOMOVINSKOG RATA˝ Osijek – Vukovar (Ovčara) Završen …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *