Home / Naslovnica / Škabrnja od danas ima Ulicu IX. bojne HOS-a

Škabrnja od danas ima Ulicu IX. bojne HOS-a

Škabrnja je mjesto poznato kao jedan od simbola Domovinskog rata. Njegova tragedija, patnja i pad u agresorske ruke 18. 11. 1991. godine duboko su urezani u memoriju hrvatskog naroda.

Među postrojbama koje su se najviše istaknule u obrani Škabrnje je IX. bojna HOS-a iz Splita.

ŠKABRNJA – ULICA IX, BOJNE HOS-a

ŠKABRNJA – ULICA IX, BOJNE HOS-aOd danas Škabrnja ima Ulicu IX bojne HOS-a!Uz zahvalu svima koji su omogućili ovaj mali čin , zahvalnost prije svega ide hrabrim bojovnicima HOS-a koji su na poziv i zahtjev generala Gotovine branili ovo ravnokotarsko mjesto od nasrtaja barbara s Istoka.Živima na čast i slavu.Palima u borbi za Hrvatsku, vječna zahvala i Pokoj vječni daruj im Gospodine.S NAMA SU!

Posted by HSP Splitsko dalmatinske on Thursday, March 12, 2020

Uz zahvalu svima koji su omogućili ovaj mali čin, zahvalnost prije svega ide hrabrim bojovnicima HOS-a koji su na poziv i zahtjev generala Gotovine branili ovo ravnokotarsko mjesto od nasrtaja barbara s Istoka. Živima na čast i slavu. Palima u borbi za Hrvatsku, vječna zahvala i pokoj vječni daruj im Gospodine – poručili su HSP-ovci Splitsko-dalmatinske županije.

Selo dugo 6 kilometara branila je postrojba 43 dana s manje od 100 vojnika.

Načelnik Općine Nediljko Bubnjar je na središnjoj komemoraciji za žrtve Škabrnje 18. studenog 2019. najavio imenovanje dvije nove škabrnjske ulice, ulicu IX. bojne HOS-a i 7. domobranske pukovnije.

Ulica je imenovana po IX. bojni HOS-a jer je ta bojna imala najznačajniju ulogu u obrani Škabrnje, nakon što je to malo mjesto oslobođeno u operaciji Maslenica 1993. godine.

Škarbrnja je nakon pada 18. studenog 1991. godine po prvi put u hrvatske ruke došla 1993. godine, a mjesto je čuvalo tek nekoliko pripadnika oružanih snaga HV-a.

U to vrijeme, iX. bojna HOS-a “Rafael Vitez Boban” bila je angažirana na čuvanju crte u dubrovačkom zaleđu. Krajem siječnja 1993., po zahtjevu brigadira Ante Gotovine, bojna je upućena u obranu zadarskog zaleđa tj. Škabrnje.

Dolaskom bojne HOS-a te njenog zapovjednika Marka Skeje, selo se na punih 45 dana ponovno našlo u hrvatskim rukama, a tijekom tog razdoblja napadale su ga najelitnije srpske paravojne jedinice – “Alfe” kapetana Dragana, “Vukovi s Vučjaka”, Arkanovi “Tigrovi”  te “Crvene beretke”  (Jedinica za specijalne operacije Državne bezbednosti Srbije – JSO)  Milorada Ulemeka Legije.

U obrani Škabrnje se istaknulo puno boraca, a među njima je i irski legionar Thomas Crowley.

Teške borbe su iscrpile HOS-ovce, zbog čega je Marko Skejo od zapovjedništva u Zadru zatražio odmor za svoje borce. Nakon što su umorni vojnici dočekali smjenu i otišli na odmor, samo je nekoliko dana kasnije Škabrnja opet bila okupirana. To se dogodilo u operaciji srpske vojske naziva “Kameleon”, u kojoj su borbe trajale od 18. do 22. ožujka 1993. godine.

Predstavljanje knjige ‘Domovinski rat i zločini nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini 1991.-1995.’ u Bruxellesu

Dana 20. veljače 2020. godine u Bruxellesu, u sjedištu Europskog parlamenta, održano je  predstavljanje dvojezične …