Home / Naslovnica / Ivan Friščić: Spomenploča sa “Za dom spremni” je legalno postavljena

Ivan Friščić: Spomenploča sa “Za dom spremni” je legalno postavljena

Savez udruga dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga najavio tužbe i pravnu bitku ukoliko im Vlada pokuša zabraniti pozdrav “Za dom spremni” u grbu. Potporu im daje i Đuro Glogoški
Protivimo se tome da se skine ploča palim braniteljima HOS-a u Jasenovcu jer je ona legalno postavljena. Vijećnici Jasenovca su je odobrili, a grb je legalno registriran i za Vlade Ivice Račana i to nikada nikome nije bio problem – rekao je Ivan Friščić, dopredsjednik Saveza udruga dragovoljaca HOS-a i predsjednik Udruge HOS-a Zagreb koja je i postavila ploču u Jasenovcu.

HOS-ovci su danas najavili i obraćanje javnosti u podne u Osijeku povodom najava da će pozdrav “Za dom spremni” biti i službeno zabranjen, a ploča u Jasenovcu maknuta. Potporu će im dati i još neke braniteljske udruge, uključujući i Savez 100-postotnih ratnih invalida.

Opširniji stav će iznijeti na konferenciji, ali Friščić nam je potvrdio da će se protiv zabrane “Za dom spremni” u grbu boriti svim pravnim sredstvima.

– Ti dečki koji su poginuli nemaju veze ni s ustašama ni partizanima, oni su se borili osloboditi Hrvatsku od velikosrpske četničke agresije – kaže Friščić.

On opovrgava da će Savez postavljati još ploča, što je informacija koja je počela kolati medijima. Kaže da nigdje neće postavljati ploče bez odobrenja lokalnih vijeća, a ako bi ih netko drugi postavljao bez takvih odobrenja, to smatra provokacijom.

Pročitajte

‘Stari moj, Srbin si i u HOS-u si. Ako te ulove, klat će te 15 dana’

Priča o postrojbi, koja i danas izaziva razne kontroverze, a koja je bila među ključnima …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *