Home / Naslovnica / Hodočašće Vojnog ordinarijata u Rim 18.- 24. rujna 2022.

Hodočašće Vojnog ordinarijata u Rim 18.- 24. rujna 2022.

Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj organizirao je u povodu 25. obljetnice svojeg utemeljenja zahvalno hodočašće u Rim. Na hodočašću sudjeluje 300 vjernika djelatnika Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova te Ministarstva hrvatskih branitelja, pripadnici Oružanih snaga RH i hrvatske policije, kao i članovi Hrvatske vatrogasne zajednice, zajedno s njihovim obiteljima. Hodočašće predvodi vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan, a u pratnji hodočasnika su generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo, biskupski vikar za pastoral MORH-a i OS RH don Slavko Rajič te 15 svećenika vojnih i policijskih kapelana.

Hodočašće je započelo 18. rujna 2022. svetom misom u crkvi sv. Križa u zagrebačkom Sigetu  koju je predvodio vojni biskup msgr. Jure Bogdan i na kojoj je svim sudionicima pred početak njihova putovanja udjeljen hodočasnički blagoslov za sretan i uspješan hodočasnički hod.

U ponedjeljak, 19. rujna hodočasnici su na putu iz Zagreba u Italiju stigli u Asiz gdje su u bazilici sv. Franje Asiškog slavili sv. misu te su poslije sv. mise imali mogućnost razgledati svetišta i mjesta povezana uz živote sv. Franje i sv. Klare te nedavno proglašenog blaženika mladića Carla Acutisa. U večernjim satima istoga dana stigli su u Rim.

Drugog dana hodočašća, u utorak 20. rujna vojni ordinarij msgr. Bogdan predvodio je sv. misu za hodočasnike u rimskoj bazilici sv. Pavla izvan zidina. U popodnevnim satima hodočasnici su se uputili u posjet katakombama sv. Kalista te zatim obišli i druge znamenitosti grada Rima: crkvu sv. Petra u okovima, Flavijev amfiteatar – Koloseum, Konstantinov slavoluk, Rimski forum, Kapitol, Nebeski žrtvenik s crkvom sv. Marije, Venecijanski trg, Oltar domovine, Trajanov stup…

U srijedu, 21. rujna, trećeg dana hodošaća, svi su hodočasnici sudjelovali na Općoj audijenciji sa Svetim Ocem papom Franjom. Bio je to jedinstven doživljaj na prepunom i suncem okupanom Trgu sv. Petra, koji je svoj vrhunac  dosegnuo kad je Sveti Otac pozdravio sve naše hodočasnike na čelu s njihovim biskupom msgr. Jurom Bogdanom. Sveti Otac im je uputio sljedeće riječi pozdrava:

„Radosno pozdravljam hrvatske hodočasnike, osobito vjernike Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj: Dragi prijatelji, hodočašće koje trenutno vršite povodom dvadeset i pete obljetnice Vojnog ordinarijata, neka vam dade obnovljenu nadu i radost vjere, kako biste mogli nastaviti davati dragocjen doprinos vašega rada u društvu u kojemu živite. Neka vas na vašemu putu prati stalni zagovor Blažene Djevice Marije. Neka do svih vas dopre i moj blagoslov. Hvaljen Isus i Marija.“

Nakon što je Papin pozdrav pročitan na hrvatskom jeziku, Klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj” i Policijska klapa ”Sveti Mihovil” otpjevale su marijansku pjesmu “Rajska Djevo, kraljice Hrvata” koja je pobrala snažan pljesak brojnih na Trgu sv. Petra nazočnih hodočasnika iz raznih zemalja i jezika svijeta. U popodnevnim satima hodočasnici  će obići  Anđeosku tvrđavu, Trg Navona, Paneton, crkvu sv. Ignacija, Španjolski trg i Fontanu di Trevi te druge znamenitosti u centru Rima. U 18.00 sati u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu za hodočasnike će sv. misu  predvoditi msgr. Jure Bogdan.

Pročitajte

Obilježena 32. obljetnica HOS-a u Domovinskom ratu i izložba ratnih fotografija

U Jarunskim dvorima u Zagrebu prigodnim druženjem HOS-ovci su obilježili 32. obljetnicu osnutka te ratne …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *