Home / Naslovnica / Božićni prijem predsjednika Vlade za predstavnike udruga iz Domovinskog rata

Božićni prijem predsjednika Vlade za predstavnike udruga iz Domovinskog rata

U prigodi nadolazećih božićnih blagdana održan je prijem za predstavnike udruga iz Domovinskog rata, koje je 16. prosinca 2022. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici primio predsjednik Vlade Andrej Plenković zajedno s potpredsjednicima Vlade, ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, a prijemu su nazočili i drugi članovi Vlade.

Plenković: Vlada želi ispuniti svoje obaveze prema onima koji su za hrvatsku državu i slobodu dali najviše

“Postupno smo ispravili mnoge nepravde i popunili praznine, ima još nekih nepravdi i uskraćenih prava koje u idućoj godini namjeravamo riješiti. To su odluke iz nekih ranijih vremena, ranijih vlada, u zahtjevnim ekonomskim situacijama i okolnostima”, rekao je premijer u prigodnom obraćanju predstavnicima braniteljsko-stradalničkih udruga, dodavši kako Vlada želi da Hrvatska ispuni svoje obaveze prema onima koji su dali najviše za našu slobodu i neovisnost.

”Cijeli naš kontekst rada bazira se na jednoj središnjoj ideji, a to je da su hrvatski branitelji i Domovinski rat temelj hrvatske države i slobode.  I ta činjenica nikada ne ispada iz vida, niti može biti smetnuta s uma i vodi sve nas koji u ovom trenutku imamo odgovornost i povjerenje hrvatskog naroda da činimo najbolje što možemo za boljitak svih naših građana, a isto tako i za očuvanje vrijednosti Domovinskog rata”, istaknuo je premijer.

Na tom tragu spomenuo je da je Vlada  u proteklih nekoliko godina donijela jedinstveni Zakon o hrvatskim braniteljima i Zakon o nestalim osobama te Zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskoga rata, kao i novi Zakon o Zakladi hrvatskih branitelja, i da nastoji kroz svoje aktivnosti koje imaju zakonski okvir i operativne mjere, ali i proračunsku snagu, zaokružiti sve ono što je nužno, primjereno i bitno za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji.

Zaokružili državničke, strateške i vanjskopolitičke ciljeve

Podsjetio je da će Hrvatska od 1. siječnja, osim što je u NATO-u i u EU, biti i u europodručju i u šengenskom  prostoru. ”Mi time zaokružujemo sve svoje državničke, strateške i vanjskopolitičke ciljeve jedne mlade nacije, jednoga naroda i države koja je u samo tri desetljeća prošla put od zemlje koja nije bila subjekt međunarodnih odnosa, nije je postojala na međunarodnoj karti, do toga da smo ušli među 15 članica koje su i u NATO-u, EU-u, Schengenu i europodručju. Mi dalje od toga ne možemo. To je srce i srž onoga što smo zajednički ostvarili”, istaknuo je premijer.

Dodao je da Vlada u takvim okolnostima čini sve da ojača hrvatsko gospodarstvo, socijalne standarde i želi da hrvatski branitelji imaju svoj dio doprinosa u takvoj osnaženoj Hrvatskoj u kojoj nitko ne smije biti ostavljen sa strane. ”I u takvim zahtjevnim okolnostima, ispuniti kriterije za euro i Schengen nije bilo lako, ali su to velika zajednička postignuća”, rekao je Plenković dodavši da je ovo godina u kojoj smo spojili državni teritorij.

”Za vas, hrvatske branitelje, možda nema bolje manifestacije suverenističkog poteza od toga. Spojiti državni teritorij je sigurnosno, prometno i ekonomsko pitanje. Na svaki način smo osnažili svoj položaj”, poručio je predsjednik Vlade.

Istaknuo je da se veseli daljnjoj suradnji s udrugama iz Domovinskog rata, naglasivši pritom da je primjer veteranskih centara koje je Hrvatska s izgradila i europskim novcima, dignuo nivo skrbi i rehabilitacije za hrvatske branitelje na razinu koje do sada nije bilo, na čemu je posebno zahvalio ministru Medvedu.

Medved: U zajedništvu i partnerstvu s udrugama iz Domovinskog rata

Ministar Medved izrazio je zadovoljstvo što je godina na isteku prošla u zajedništvu i partnerstvu s udrugama iz Domovinskog rata, s kojima je ostvarena dobra suradnja od prvog dana njegovog mandata te su zajedno radili na pripremama svih zakona koji se odnose na braniteljsko-stradalničku populaciju.

Ministarstvo hrvatskih branitelja podupire brojne programe i projekte udruga, kao i druge aktivnosti, svakodnevno iznalazeći razne oblike i modele potpore onima kojima je najpotrebnija, kazao je ministar Medved te pozvao sve da i nadalje u zajedništvu nastave raditi za dobrobit svih hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata.

Okupljenima se obratio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je rekao da Vlada koristi svaku priliku raditi i unaprjeđivati stvari, a uputio je i posebnu molbu braniteljskoj populaciji. “Molim vas da u svakodnevnom radu, a pogotovo prema javnosti, govorite o svemu sa čime smo se suočavali. Vidimo i po nekim raspravama koje se sada vode u javnosti, da dosta toga pada u zaborav”, istaknuo je ministar Božinović.

Izvor: Hina / Vlada

Pročitajte

Obilježena 20. obljetnica smrti ratnog ministra obrane Gojka Šuška

U povodu 20. obljetnice smrti ratnog ministra obrane Gojka Šuška, članovi njegove obitelji, državna izaslanstva …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *